Pups bij Hogmanay

19-11-2016

Alle pups die bij mij geboren worden uit een combinatie waarbij de beide ouders drager zijn van het ICT gen (Ichtyose) worden op de leeftijd van drie weken met een DNA test individueel onderzocht. Voordat zij het nest verlaten wordt de uitslag met de aanstaande eigenaren besproken. Ichtyosis is een huidaandoening die bij zeer veel Golden Retrievers voorkomt en zich zo massaal heeft kunnen verspreiden omdat de variant die de Golden heeft vrijwel geen ongemak of last veroorzaakt en daarom ook niet eerder een halt is toegeroepen. Ik wil deze aandoening, die niets afdoet aan de kwaliteit van het leven van de hond, toch stapsgewijs uit mijn kennel krijgen. Hierbij wil ik echter niet voorbij gaan aan mijn eigen eisen voor de gezondheid en vooral het karakter van de door mij gefokte honden en ik kies daarom voor ouders die aan die eisen voldoen. Dit houdt in dat ik niet naar de wat vaker ingezette reuen ga, uitsluitend omdat ze genetisch vrij van ichtyosis zijn, maar ik een reu kies die ik op alle fronten bij mijn teefjes vind passen, ongeacht wat hun genetische ICT-beeld is.

Ik heb vanuit mijn tijdschrift, de "Golden Gazette" een informatie-brochure geschreven over deze aandoening die de pupkopers mee krijgen.

Alle pups ondergaan een individuele test als ze ongeveer 7 weken zijn, waarbij gekeken wordt naar mensgerichtheid, "will to please,"  werklust en andere karakteraspecten. Met de uitslag van deze test in combinatie met mijn eigen waarnemingen van de pups en de voorkeur van de aanstaande eigenaren, kan ik zo de juiste pup toewijzen.

Mijn doelstelling voor het fokken van "Hogmanay" pups is niet om elk jaar een nestje geboren te laten worden omdat het zo leuk is om pups te hebben. Ik fok pups om aan de vraag van aanstaande eigenaren te voldoen, die soms al een jaar of langer een Hogmanay'tje willen. Gezondheid staat voorop, maar niet in het minst het karakter. Ik ben van mening dat een juist gefokte Golden Retriever die bij een gezin gaat wonen, aan heel veel "eisen" moet voldoen; hij moet goed met kinderen overweg kunnen en met katten en andere huisdieren, hij moet zich kunnen handhaven in een drukke stad, heerlijk onder appél los kunnen lopen en een balletje apporteren, maar ook rustig een uurtje alleen thuis kunnen blijven, zich in verschillende situaties en omgevingen kunnen gedragen en vooral een maatje voor het leven zijn. Dat hij daarnaast ook functioneel gebouwd is en aardig om te zien, spreekt voor zich.

Kortom, een "Hogmanay-pup" wordt niet voor een enkel doel gefokt, niet uitsluitend voor de showring of voor het veld, maar voor iedereen die graag een gezonde, lieve, trouwe en mooie hond in zijn leven wil hebben!